dimecres, de novembre 29, 2006

La nova Atlàntida

Tot al voltant del poble de Hasankeyf s'endevinen desenes, centenars de coves al peu de les muntanyes que l'envolten. No són coves qualsevols. A mesura que ens hi acostem els forats a la roca comencen a tenir ordre i certa modernitat Tenen porta i fins i tot número de porta! Per a més admiració ens adonem que les coves estan habitades. Veiem una dona sortir d'una cova a mitja falda de penyasegat per estendre la roba i l'alè se'ns glaça. D'una cova més amunt surt una nena vergonyosa que ens saşuda ı quan li tornem la salutació córre a refugiar-se de nou a ala cova.

El Tigris, d'un marró terrós, creua solemne el poble de Hasankeyf. Els penyasegats s'alcen al seu pas. Unes runes recorden un pont d'èpoques remotes. Si el Kurdistan, l'antiga Mesopotàmia, és el bressol de la civilitació, Hasankeyf deu ser la mainadera que grontxava tal bressol.

Un impecable funcionari de l'ajuntament de Diyarbakır ens ho havia dit ben clarament: Hasankeyf no és kurd, ni musulmà, ni assiri, ni cristià, ni zoroàstric, ni turc, ni mesopotami... Hasankeyf és més vell que tot això ia la vegada és tot això en certa mesura. Hasankeyf no pertany a ningú més que a la humanitat mateixa.

Dos torres s'alcen sobre el cel de Hasankeyf i ningú no ha endevinat encara en quina llengua són els gravats que les decoren. İ al cim del penyasegat, que per la quantitat de coves sembla un rusc d'abelles, només que d'homes, s'alcen les ruïnes d'una enorme fortalesa. També aquesta construïda abans que es fés la llum sobre la terra, segurament.

Crec que fins i tot el Tigris va haber de demanar permís a Hasankeyf per passar pel seu mig, el òbviament li devia concedir de grat, doncs totes les coves i les cases s'alcen a primeríssima línea de riu.

El premier turc Erdoğan va venir a Hasankeyf el mes de juny i va col.locar la primera pedra.
El projecte governamental Güneydoğu Anadolu Projesi (Projecte de l'Anatòlia del Sud-est, o si ho preferiu, Projecte del Kurdistan), preveu construïr una presa més avall de Hasankeyf. En breu, el poble de Hasankeyf i amb ell, la mainadera que grontxava la civilització desapareixerà sota les aigües del Tigris.

Potser la llegenda de la civilització perduda de l'Atlàntida no és tan llegendària com creuen alguns i tot plegat va ser tan sols un projecte de l'anatòlia del sud-est qualsevol.