dijous, de novembre 16, 2006

Kurdistan aurrera!

Ens han fet passar a la sala VİP del Congrés de Joves del DTP i allí ens espera Oier, un jove basc que ha estat convidat pel DTP per parlar al congrés. Ve cap a nosaltres directament i el primer que ens diu: pero vosaltres què hi feu aquí?

Amb Oier parlarem de moltes coses. De com està el procés de pau a Euskal Herria, de les tensions que es viuen dins de l’esquerra abertzale en aquest moment d’impasse del procés de pau, de com es veu des d’allí la situació política als Països Catalans… Però sobretot parlarem del Kurdistan de Turquia, de les seves impressions i de les nostres. Oier està més que commogut amb la situació dels kurds. Diu que es perd en les dimensions del conflicte, molt més grans que les del conflicte basc. Coïncidim en l’admiració envers el treball polític de l’esquerra kurda i envers els seus plantejaments polítics progressistes per a una població majoritàriament rural, de religió musulmana i inserida en un context regional actualment poc favorable a aquestes posicions, l’Orient Mitjà.

Nosaltres, com els kurds, no estem en la lluita per afició, sinó perquè el nostre desnvolupament quotidià com a poble, com a cultura, com a xarxa social, arriba a un punt on topa amb les lleis de l’estat que ens legisla, sense que nosaltres haguem decidit mai que sigui aquell estat qui ens legisli. Els kurds no salten a les muntanyes per afició a l’escalada o al tir al plat. Com a poble es veuen abocats a la lluita contra aquelles barreres que impedeixen el seu lliure desenvolupament. Així ells, com nosaltres, vivim la desgràcia de la guerra perquè és l’única alternativa que ens han deixat per sobreviure com a pobles. Tanmateix així ells, com nosaltres, aspirem a viure un temps de pau on les nostres societats puguin desenvolupar-se en tota la seva riquesa i diversitat sense cap altra barrera que el respecte.

Oier es queda uns dies més a İstanbul. M’agradaria quedar amb ell un altre dia i continuar xerrant. Però avui marxem a Diyarbakir i ja és tard. Hem de marxar corrents.